- Özerk Yönetim, Şam ile yürütülen görüşmelere dair açıklamasında, anayasa sürecine katılmaya ve Suriye’nin birliğini korumaya hazır olduklarını belirtti.
Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, geçiş hükümetiyle yürütülen görüşmelere dair kapsamlı bir açıklama yayımladı. ABD ve Fransa temsilcilerinin de yer aldığı toplantıların, Suriye içinde anlamlı bir diyalog süreci başlatmak adına atılmış ciddi bir adım olduğunu vurgulayan Özerk Yönetim, Suriye’nin birliğinin pazarlık konusu yapılamayacağını belirtti.
Diyalog Süreci Ciddiyetle Başladı
Özerk Yönetim, Suriye geçiş hükümetiyle yapılan görüşmelere dair yaptığı açıklamada, ABD ve Fransa temsilcilerinin toplantılara katıldığını belirtti. Açıklamada, bu görüşmelerin Suriye halkları arasında ciddi bir diyaloğun kapısını aralayabileceği ifade edildi.
Görüşmelere ilişkin açıklamada, “Bu kadar çatışmanın ardından kader meselelerini açık ve ciddi bir şekilde tartışmak tarihi bir siyasi başarıdır” ifadelerine yer verildi.
Güçlü Birlik, Demokratik Ortaklıkla Kurulur
Özerk Yönetim, ülke genelinde artan siyasi ve toplumsal gerilimin aşılması için kutuplaştırıcı söylemlerin geride bırakılması gerektiğini belirtti.
“Suriye’deki çeşitlilik, Suriye’nin birliğine aykırı değil, korumamız gereken bir güç kaynağıdır. İş birliği ve ortaklık, devlet inşasının temelidir.”
Kamuoyuna yapılan çağrıda, toplumsal barış ve istikrarın sağlanması için yeniden güven inşa edilmesi gerektiği vurgulandı.
Suriye’nin Birliği Tartışmaya Açık Değil
Suriye’nin toprak bütünlüğünün kırmızı çizgi olduğunu belirten Özerk Yönetim, bu temel yaklaşımın demokratik projeye katılan tüm aktörlerce benimsendiğini ifade etti.
“Suriye’nin birliğinin pazarlık konusu olmadığını, aksine demokratik projede yer alan tüm siyasi güçlerin Suriye’nin birliğini esas aldığını” kaydeden yönetim, bu ilkeden sapmaya çalışan aktörlerin çözüm sürecine zarar verdiğini söyledi.
Demokratik Talepler Ayrılıkçılık Değil
Özerk Yönetim, çoğulcu demokrasi, toplumsal adalet ve eşitlik gibi taleplerin 2011’de başlayan halk ayaklanmasının özünü oluşturduğunu belirtti.
“Çoğulcu demokratik sistem, toplumsal adalet, toplumsal cinsiyet eşitliği ve tüm kesimlerin haklarını garanti altına alan bir anayasa gibi taleplerin yeni olmadığının” altı çizildi.
Bu talepleri ayrılıkçılık olarak tanımlamanın, Suriye halklarının baskıya karşı verdiği mücadelenin tarihine haksızlık olduğu ifade edildi.
Hedef: Ademi Merkeziyetçi ve Demokratik Bir Suriye
Özerk Yönetim, merkeziyetçi sistemin ülkeyi uzun yıllardır çıkmaza sürüklediğini vurgulayarak, yeni bir Suriye inşasında yer almak istediklerini açıkça dile getirdi.
“15 Mart ve 19 Temmuz devrimlerinin hedeflerinden vazgeçmeyeceğiz. Bu temelde, devlet kurumlarına katılmaya ve Suriyelilerin özlemlerini yansıtan demokratik bir temelde yeni bir Suriye anayasası oluşturmaya hazır olduğumuzu söylüyoruz.”
Açıklamanın sonunda tüm taraflara sorumluluk çağrısı yapıldı. Nefret söylemlerinden uzak durulması, iç çatışmaları körükleyen adımlardan kaçınılması gerektiği vurgulanarak, ulusal siyasi güçlerin birleşerek Suriye halkının adil, medeni ve demokratik bir geleceğe ulaşması için çaba göstermesi istendi.
Leave a comment